SOALAN : kalau simpan lebihan bawang yang telah dipotong? Dengar cerita, bawang yang telah dipotong adalah "magnet" bakteria dan boleh menyebabkan punca keracunan makanan!
JAWAPAN : PALSU ... Bawang yang telah dipotong dan disimpan adalah selamat untuk dimakan, selagi kaedah memotong dan penyimpanan adalah bersih.
Dakwaan kononnya bawang menjadi magnet bakteria toksik apabila disimpan semalaman adalah tidak benar. Apabila bawang dipotong, ia mengeluarkan enzim yang menghasilkan asid sulfurik, berpotensi untuk merencatkan pertumbuhan kuman.
Bawang memang boleh tercemar, itu pun jika kita memotongnya di atas papan pemotong yang kotor atau disimpan di dalam bekas yang kotor. Semua makanan pun akan tercemar sama jika kita tak kendalikannya dengan betul, jadi ia bukan masalah yang disandarkan kepada bawang semata-mata.
Dari manakah mitos bawang "magnet bakteria" ini wujud. Pada tahun 1500an dahulu, bawang dikatakan boleh "menyerap" kuman wabak penyakit Bubonic (sila search Black Death di Google) yang telah menular di Eropah pada masa itu. Sebenarnya, bawang tidak berupaya menyerap apa-apa kuman pun. Ia kekal menjadi mitos.
Jangan tertipu dengan mitos berusia lebih 500 tahun!
No comments:
Post a Comment