
Faktor genetik dapat mempengaruhi risiko seseorang untuk mengidap penyakit jantung. Tetapi khabar baiknya, penyakit ini sebagian besar dapat dicegah. Kita mungkin pernah mendengar nasihat bijak yang mengatakan, untuk menjaga jantung tetap sihat, maka harus menjaga makanan bergizi dan teratur.
Namun bukan cuma perubahan gaya hidup yang dapat lakukan untuk menekan risiko sakit jantung. Apa yang Anda minum juga mampu membuat perbezaan. Berikut adalah beberapa jenis minuman yang disarankan, yang dapat membantu dalam menjaga kesihatan jantung :
1. KOPI

Mungkin hal ini kelihatan pelik, tetapi tahukah Anda bahwa kopi memiliki aktivitas antioksidan lebih tinggi daripada kako atau teh? Tujuan kopi dalam jumlah yang tepat dapat menghambat keradangan dan mengurangi risiko penyakit kardiovaskular. Sebuah penelitian jangka panjang dan berskala besar, di mana melibatkan lebih dari 83.000 perempuan menunjukkan bahawa minum 2 cawan kopi setiap hari dapat mengawal risiko daripada terkena stroke dan 20&% lebih rendah.
Saran : Minum antara 2 hingga 4 cawan kopi sehari termasuk kategori menghindar. Tetapi jika Anda mengalami insomnia, gelisah dan lelah, cukup minum satu gelas sahaja.
2. JUS DELIMA

Kelakangan ini reputasi jus buah delima semakin melonjak dan memikat para peneliti gizi. Kata para pakar dari University of California menemukan bahawa, kapasiti antioksidan jus delima tiga kali ganda lebih tinggi daripada anggur merah dan teh hijau. Bahkan penelitian awal menunjukkan, konsumsi rutin jus buah delima dapat menurunkan kolesterol, mengurangi lapisan arteri (faktor risiko untuk penyakit jantung), dan meningkatkan aliran darah ke jantung.
Saran : Jika boleh, hindari tambahan pemanis saat membuat jus delima.
Saran : Jika boleh, hindari tambahan pemanis saat membuat jus delima.
3. ANGGUR MERAH ( RED WINE )
Anggur merah mengandungi banyak senyawa yang dapat melindungi kesihatan jantung, termasuk di antaranya resveratrol. Resveratrol memiliki sifat antioksidan yang dapat melindungi pembuluh darah di jantung serta membantu mencegah pembentukan penggumpalan darah. Beberapa bukti juga menunjukkan, bahawa anggur merah dalam jumlah yang banyak dapat meningkatkan HDL (kolesterol baik).
Saran : Untuk perempuan, disarankan tidak lebih dari 1.5 gelas sehari manakal untuk lelaki, tidak lebih dari 2 gelas.
4. TEH HITAM

Teh hitam dihasilkan melalui proses fermentasi setelah daun yang dipungut lalu dikeringkan. Pengolahan ini mengubah komposisi kimia dari daun, sehingga menghasilkan beberapa antioksidan kuat yang membantu kepada kesihatan jantung. Teh hitam telah terbukti mengurangi risiko stroke, mengurangi LDL (kolesterol jahat), memperbaiki fungsi pembuluh darah, dan meningkatkan aliran darah dalam arteri koroner.
Saran : Semakin lama Anda mencelupkan teh, maka semakin besar manfaat fitokimia yang diperoleh. Oleh kerana itu, menyajikan teh dengan air panas akan jauh lebih baik sekaligus menjaga kandungan antioksidan tetap terjaga. Minum beberapa cawan teh hitam setiap hari dapat membantu mengurangi risiko penyakit jantung.
5. TEH HIJAU

Seperti teh hitam, teh hijau mengandung banyak antioksidan yang baik untuk jantung. Perbezaan utamanya adalah bahawa teh hijau tidak difermentasi. Sebuah kajian tahun 2004 menunjukkan bahawa minum teh hijau dalam jumlah yang banyak dapat mencegah resiko penyakit arteri koroner. Ada banyak penelitian yang menghubungkan bahawa teh hijau dengan kolesterol rendah, pencegahan pembekuan darah dan stroke.
Saran : Minum 1-3 cawan teh hijau sehari.
Saran : Minum 1-3 cawan teh hijau sehari.
6. AIR

Keseimbangan dan kemampuan kepada beberapa faktor risiko untuk penyakit jantung koroner, termasuk darah kental. Ketika Anda sedang mengalami dehidrasi, darah akan menjadi lebih kental. Keadaan ini membuat hati Anda mengeluarkan lebih banyak tenaga untuk darah ke seluruh tubuh. Bahkan, dehidrasi kronis dapat menyebabkan hipertensi (tekanan darah tinggi).
Saran : Banyak ahli disarankan setidaknya dalam sehari seseorang harus minum 8-10 gelas air (untuk dewasa). Tetapi rekomendasi jumlah yang harus diminum tidak mampu berlaku pada setiap orang dan setiap keadaan. Yang pasti, jangan biarkan tubuh Anda sampai mengalami dehidrasi. Anda juga dapat menambahkan jus atau air perahan lemon ke dalam air panas untuk menambahkan rasa sekaligus memperoleh manfaat peluhan dan antioksidan.
No comments:
Post a Comment